Dobór urządzeń cukierniczych i ich wpływ na jakość produkcji
Niewielkie ilości cukierniczych przysmaków, tylko dla własnych potrzeb, możemy z powodzeniem wyrabiać w domu, a później je przechowywać przez względnie krótki czas bez jakiegoś specjalistycznego oprzyrządowania. Wystarczy nam do tego zwykła makutra z najprostszymi narzędziami, ewentualnie jakiś prosty robot kuchenny, piec i lodówka. Inaczej sprawy się mają wówczas, gdy zechcemy prowadzić profesjonalną cukiernię, kawiarnię, lodziarnię czy ciastkarnię.
Sprzedaż słodkich wypieków i lodów w ogólnym zarysie
Pomińmy wszelkie aspekty formalno-prawne związane z zakładaniem, a później z prowadzeniem omawianego biznesu, skupiając się wyłącznie na sprawach praktycznych. Co mamy na myśli? Przede wszystkim chcemy pomóc już aktywnym sprzedawcom ciast czy też lodów, a także chcącym dopiero rozwinąć taką działalność w doborze najwłaściwszych urządzeń cukierniczych, takich dzięki, którym będzie można efektywnie pracować i jednocześnie oferować wyroby najwyższej jakości. Powiedzmy sobie od razu, że efektywność jest w sposób bezpośredni związana z jakością produkcji; ręcznie nigdy nie utrzemy czy nie wymieszamy półproduktów cukierniczych tak dokładnie jak to potrafią zrobić maszyny. W naszym słodkim biznesie chodzi o dwie podstawowe rzeczy: wyprodukowanie doskonałych jakościowo smakołyków oraz o właściwe ich wyeksponowanie. Jakie więc maszyny cukiernicze do tego będą potrzebne? O tym opowiadali nam specjaliści z firmy MK KOMI z Gliwic.
Najbardziej przydatne urządzenia cukiernicze
W dużej części takich lokalach jak cukiernie, kawiarnie, lodziarnie czy ciastkarnie oraz w sklepach sprzedaje się często już gotowe produkty cukiernicze. W niektórych wszakże cukierniach i lodziarniach słodkie smakołyki przygotowywane są na miejscu. Te punkty gastronomiczne lub handlowe, które sprzedają gotowe słodkości, nie potrzebują specjalnych urządzeń do ich produkcji. Wystarczą im chłodnicze witryny do ciast i lodów, lodówki, zamrażarki i szafy chłodnicze. Te same urządzenia rzecz jasna będą niezbędne w tych lokalach, w których oferuje się słodkie specjały produkowane na miejscu, lecz tutaj przydadzą się także wielofunkcyjne maszyny do ciasta, maszyny do bitej śmietany i kremów oraz schładzarki i zamrażarki szokowe (szokowniki), które umożliwiają błyskawiczne obniżanie temperatury potraw zaraz po ich wyprodukowaniu nawet do minus 18° C. Dzięki szokownikom można niektóre produkty przechowywać przez bardzo długi czas, bez uszczerbku dla ich jakości. W lodziarniach z pewnością znakomicie sprawdzą się wielofunkcyjne maszyny do lodów, czyli połączenie pasteryzatorów oraz tak zwanych frezerów.
Jeśli jesteśmy przy lodach, to warto wspomnieć o jeszcze jednym praktycznym rozwiązaniu dla tych wszystkich, którzy chcą rozwinąć biznes lodziarski, lecz dysponują ograniczonymi środkami finansowymi na jego szersze rozwinięcie. To tak zwany konserwator do lodów, inaczej mówiąc mobilna lodziarnia na kółkach, którą można ustawić niemal w dowolnym miejscu, bez konieczności ponoszenia opłat za wynajem jakiegoś lokalu.
Jak zauważyliśmy wcześniej, bez wątpienia jakość i efektywność produkcji słodkich deserów idą z sobą w parze, dlatego warto wybierać do ich wytwarzania tylko urządzenia sprawdzone i z najwyższej półki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana