Jak działają linie do malowania jajkiem?
Urządzenia do malowania jajkiem wyrobów piekarniczych i cukierniczych są ogromnym ułatwieniem w wielu zakładach produkujących ciasta, ciasteczka, rogaliki i inne wypieki. Smarowanie jajkiem polepsza wygląd ciasta i dodaje wyrobom końcowym ładnej barwy i blasku. W jaki sposób działają linie do malowania jajkiem i dlaczego warto z nich korzystać w firmie? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.
Dlaczego wypieki maluje się jajkiem?
Czy wiesz, że wypieki swój złocisty kolor, chrupiącą skorupkę czy blask zawdzięczają w dużej mierze temu, czym zostało posmarowane ciasto przed znalezieniem się w piecu piekarniczym? Ciasto drożdżowe czy francuskie bez pokrycia żółtkiem, białkiem lub wodą z cukrem wygląda blado i mało apetycznie po wyjęciu z piekarnika. Warto wiedzieć czym i jak smarować wypiek, aby prezentowało się jak najlepiej.
- Jajko – smarowanie ciasta całym jajkiem (rozbełtanym) dodaje wypiekom blasku, jednak trzeba pilnować, aby nie przesadzić z ilością.
- Żółtko wymieszane z odrobiną soli – dodaje wypiekom rumianego koloru i doskonale sprawdza się do wytrawnych wypieków.
- Żółtko wymieszane z odrobiną mleka – nadaje wypiekom ładnego koloru i delikatnego połysku. Dobry sposób do smarowania ciast wytrawnych i słodkich.
- Żółtko wymieszane z mlekiem i cukrem – idealne do ciast francuskich i kruchych, pozwala uzyskać piękną glazurę. Sekretem jest wstawienie ciasta pokrytego taką mieszanką na 30 minut do lodówki.
- Białko jajka wymieszane z odrobiną soli – dodaje ciastu blasku bez zmiany jego koloru.
- Białko z odrobiną cukru pudru – dodaje kruchości i blasku, doskonale sprawdza się do słodkich wypieków.
Oprócz całych jaj oraz białek i żółtek w różnymi dodatkami ciasto przed wypiekiem można posmarować:
- chłodnym mlekiem – ciasto będzie chrupiące,
- roztopionym masłem – nawilży i podkręci smak ciasta,
- zimnej wody z cukrem pudrem – stworzy piękną glazurę w wypiekach na słodko.
Działanie urządzeń do pokrywania wypieków jajkiem
Trudno jest sobie wyobrazić, że pracownicy w ogromnych zakładach piekarniczych i cukierniczych pokrywają każdy z wypieków ręcznie żółtkiem, wodą czy suplementem wapnia. Do tego celu służą specjalistyczne linie do malowania jajkiem wyrobów cukierniczych. Pozwalają precyzyjnie pokryć ciasto wybranym surowcem do smarowania. Doskonale sprawdzają się we wszystkich zakładach cukierniczych i piekarniczych, które specjalizują się w wyrobie ciastek, rogalików, drożdżówek i innych wypieków z każdego rodzaju ciasta. Bez wątpienia taka linia polepsza sprawność i wydajność zakładu, a dodatkowo odciąża pracowników w codziennej pracy.
Wyroby do posmarowania jajkiem układa się na blachach piekarniczych, które następnie ustawia się na podajnikach taśmowych. Przechodzą one pod urządzeniem do natryskiwania. System dysz w równomierny sposób pokrywa ciasto preparatem smarującym, dzięki czemu jakość wyrobu końcowego jest znacznie wyższa. Pozwala idealnie posmarować wypieki cienką warstwą produktu, co przynosi duże oszczędności w firmie. Pokrywanie jajkiem czy innym surowcem ciasta przed włożeniem go do pieca piekarniczego nadaje blasku oraz poprawia wygląd i zapach, dzięki czemu wyrób końcowy doskonale prezentuje się w oczach klienta.
Korzyści ze stosowania linii do malowania jajkiem
Czy warto jest sięgnąć po urządzenia do malowania jajkiem zintegrowane z całą linią produkującą wypieki? Na to pytanie odpowiada specjalista z firmy Eurotechnika – producent maszyn gastronomicznych:
Linia do produkcji wyrobów cukierniczych pozwala w łatwy sposób pokryć ciasto surowcem do smarowania przy jego jednoczesnym niskim zużyciu. Jest bardzo wydajna i oszczędna, co przynosi realne korzyści finansowe w firmie. Dodatkową zaletą jest brak zapylenia jajkiem podczas pracy, co jest bardzo ważne w przypadku, gdy inne linie w obrębie hali produkcyjnej produkują wyroby dla alergików. Ale nie tylko. Poprawia to jakość obsługi i nie powoduje osadzania się jajka na podłodze i ścianach. Jajko w wysokich temperaturach szybko ulega zepsuciu i wydziela nieprzyjemny zapach, dlatego bardzo ważne jest, aby trafiało tylko na powierzchnię wypieku. Urządzenia do malowania jajkiem wyrobów piekarniczych produkowane przez nas charakteryzują się niskim poborem mocy, a także możliwością dopasowania ich do całych linii produkcyjnych. Sterowanie komputerowe umożliwia regulację stopnia pokrycia jajkiem produktów. Dodatkowo system wyposażony jest w automatyczne mycie dysz, i instalacji. Przyspiesza to i ułatwia cykl mycia.
Wybierając linie do malowania jajkiem warto jest również zwrócić uwagę na swobodną i płynną regulację napylenia. Ważna jest możliwość łatwego demontażu i mycie komponentów w zmywarce. Dobrze też zwrócić uwagę na wykonanie – urządzenie powinno być ze stali nierdzewnej, co podnosi higienę w zakładzie. Warto również dopasować pojemność zbiornika na surowiec do smarowania do liczby produkowanych wypieków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana