Jak wygląda produkcja lodów maszyną?
Posiadasz własną lodziarnię lub dopiero zaczynasz? Dowiedz się, jakich maszyn do produkcji lodów będziesz potrzebować. Jakie są funkcje frezera? Jak wygląda produkcja lodów? Czy lody mleczne przygotowuje się inaczej niż owocowe? Do czego służy pasteryzator lub dojrzewalnik? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w naszym artykule. Zapraszamy do lektury!
Jak wygląda produkcja lodów?
Na początku należy przygotować płynną mieszankę. Lody mleczne przygotowuje się z mleka, śmietanki i cukru. Natomiast lody owocowe powstają na bazie wody, owoców i cukru. Wówczas wlewa się całość do maszyny do produkcji lodów, czyli frezera. Urządzenie to chłodzi i miesza. Wraz z ochładzaniem mieszanka staje się gęsta. Wchłania także powietrze. Wówczas powstaje gładki krem, którego temperatura wynosi około -8 stopni Celsjusza. Za kształt masy odpowiada cukier. Z kolei w przypadku mlecznych lodów przed wlaniem do frezera mieszanka jest pasteryzowana, a potem chłodzona do temperatury +4 stopnie Celsjusza. Powinna być odstawiona na kilkanaście godzin. Z kolei mieszankę do owocowych lodów należy przygotować na zimno. Wtedy zachowa się odpowiedni smak oraz aromat owoców. Na początku warto jednak skorzystać z pomocy doświadczonego specjalisty.
Jakie urządzenia do lodów się stosuje?
Spośród urządzeń do lodów wyróżnia się:
- frezer – maszyna służąca do chłodzenia i mieszania zawartości urządzenia
- mikser bądź blender – pomocny do rozdrabniania owoców służących do powstania mieszanki
- pasteryzator – sprawdza się do przygotowania mieszanki do mlecznych lodów. Ogrzewa ją do temperatury pasteryzacji, a później ochładza do temperatury dojrzewania (jeśli jest taka funkcja). W trakcie jest mieszana zawartość zbiornika. Cały proces trwa około 2 godzin
- dojrzewalnik – po wymieszaniu w pasteryzatorze poddaje się całość kilkugodzinnemu dojrzewaniu. Sprowadza się to do ciągłego mieszania i utrzymania w stałej temperaturze około +5 stopni Celsjusza
Równie pomocne są zamrażarki. Nierzadko potrzeba aż dwóch. W sytuacji, gdy lody są w kuwetach, zalecana jest szafa do mrożenia w pionie. Wymiary powinny być dopasowane do wielkości kuwet. Alternatywą jest zamrażarka klapowa. Nie można również zapomnieć o hartowniku. Jest to szokowa zamrażarka, która działa z użyciem powietrza o temperaturze niższej niż 40 stopni Celsjusza. W ten sposób ochładza lody do temperatury do sprzedaży lub magazynowania. Warto także pomyśleć o maszynie do lodów tajskich. Składa się z wbudowanej lodówki i systemu chłodniczego.
Dlaczego warto korzystać z maszyn do lodów?
Z maszyny do robienia lodów warto korzystać, szczególnie że są dostępne w atrakcyjnych cenach. Wystarczy tylko poszukać u producentów i porównać oferty. Zarówno lody rzemieślnicze, jak i tradycyjne mogą być robione w maszynach, które mrożone są w wysokich temperaturach. Maszyny o wielu funkcjach mają takie funkcje jak freezery czy pasteryzatory. Cechują się ławą obsługą, dużą wydajnością i szybkością działania – lody można zrobić w mniej niż 10 minut. Są także łatwe do czyszczenia. Za wygodę użytkowania odpowiada elektroniczne sterowanie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana