Maszyny stosowane w przemyśle mięsnym
Przetwórstwo mięsa to bardzo opłacalny i efektywny sposób produkcji żywności. W tym celu wykorzystuje się wiele maszyn, które ułatwiają codzienną pracę osób odpowiedzialnych za wybór odpowiedniego zwierzęcia, jego transport, ubój, a następnie odseparowanie poszczególnych części od pozostałych. Dzięki różnym urządzeniom praca jest łatwiejsza oraz szybsza.
Jak wygląda produkcja mięsa?
Pierwszym etapem procesu produkcji mięsa jest rzeź. Składa się ona między innymi z wieszania, skórowania oraz dzielenia. Czynności te musi wykonać osoba z doświadczeniem i odpowiednim przeszkoleniem, ponieważ zła technika spowoduje zbyt duże straty na mięsie lub niemożliwość wykorzystania go w dalszych etapach.
Do wykonania następnego kroku w procesie przetwarzania mięsa potrzebne są różne maszyny. Pierwsze urządzenie, które jest potrzebne, nazywa się odkostniacz. Pozwala ono na szybkie usuwanie kości z tusz bez konieczności robienia tego ręcznie, jak to miało miejsce wcześniej. Kolejnym narzędziem, z którego korzystają zakłady mięsne, jest pilarka. Pomaga ona ciąć kości.
Jakie maszyny wykorzystuje się przy produkcji mięsa?
Do produkcji mięsa używa się maszyn, które mogą humanitarnie zabijać, skórować i wykrwawiać zwierzęta bez uszkadzania ich mięśni. Podstawowymi urządzeniami w zakładach mięsnych są wyżej wymienione odkostniacz oraz pilarka, ale także trybiarka i okleinarka.
Po etapie produkcyjnym zakłady korzystają także z innych maszyn do obróbki mięsa, aby móc uzyskane produkty zapakować oraz przesłać do sieci dystrybucyjnych. W tym celu używa się między innymi kotleciarki (aby uzyskać w paczce określony kształt), a także klipsownicy.
Gdzie nabyć odpowiednie maszyny do produkcji mięsa?
Zakłady mięsne, które chcą wykorzystywać maszyny do produkcji mięsa, kupują je w sklepach specjalizujących się w urządzeniach branżowych. Zaliczyć do nich można na przykład firmę Clip System. Wytwarza ona między innymi kotleciarki pozwalające nadać mięsu określony kształt, co szczególnie przydaje się w restauracjach oraz przedsiębiorstwach gastronomicznych.
Nie da się ukryć, że wszelkie maszyny wykorzystywane do produkcji mięsa przyspieszają oraz ułatwiają cały proces. To dzięki nim poszczególne etapy trwają znacznie krócej, niż miało to miejsce w czasach, gdzie wszelkie czynności wykonywano manualnie. Każdy zakład mięsny dzięki nim może w tym samym czasie przetworzyć o wiele więcej kilogramów mięsa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana