Na czym polega działanie ekstruderów do zbóż?
Stosowanie wydajnych pasz jest w nowoczesnej hodowli zwierząt podstawowym warunkiem sukcesu. Pozwala na osiąganie dobrych wyników produkcyjnych, a jednocześnie zapewnia dobrostan zwierząt. Jedna z metod produkcji paszy polega na tłoczeniu ziaren zbóż. Przeczytaj, jak wykorzystuje się tłoczenie przy wytwarzaniu pasz i na czym polega działanie ekstruderów?
Czym jest ekstruzja w rolnictwie?
Ekstruzja, czyli inaczej mówiąc tłoczenie, jest procesem wykorzystywanym w wielu dziedzinach. W rolnictwie stosowana jest do mechaniczno-termicznej obróbki nasion, zwłaszcza roślin strączkowych, oleistych i zbóż. Ekstruzja roślin strączkowych i zbóż wymaga wysokiej temperatury, dużego ciśnienia i udziału sił ścinających. Proces na skutek oddziaływań termomechanicznych zmienia cechy fizyczne i biochemiczne powstałych ekstrudatów. Dzięki temu można w znaczący sposób poprawić jakości i polepszyć walory produktu. Zwiększa to także możliwości zastosowań ekstrudatów w wielu technologiach żywieniowych zwierząt, a także w produkcji spożywczej. Jak można przeczytać na stronie internetowej dystrybutora maszyn do obróbki zbóż AgroFeedingTech z Poznania, ekstruzję soi oraz zbóż wykonuje się w celu uzyskania składników do produkcji pasz.
Produkcja pasz ekstrudowanych
Proces ekstruzji polega na przeciśnięciu nasion zbóż przez specjalną prasę, w której umieszczona jest matryca o niewielkich otworach. Ekstruder, czyli wytłaczarka do zboża i rośliny strączkowych ma prostą budowę. Głównym elementem konstrukcyjnym maszyny do ekstruzji jest korpus, składający się z modułowego cylindra, który połączony jest z koszem zasypowym. W komorze urządzenia pracuje ślimak, który napędzany jest przekładnią pasową, zasilaną silnikiem elektrycznym. W pierwszym etapie zboże z kosza zasypowego jest przesuwane, mieszane, zagęszczane, ścinane i sprężane. Następnie surowiec jest upłynniany, uplastyczniany i obgotowywany. W końcowym etapie ekstruzji masa tłoczona jest pod dużym ciśnieniem przez otwory matrycy, znajdujące się w końcowej części cylindra. W trakcie procesu surowiec poddawany zostaje działaniu wysokiego ciśnienia powyżej 20 MPa i temperaturze powyżej 100°C. Dzięki temu zyskuje ujednoliconą strukturę i wiele korzystnych cech.
Zalety ekstrudatów
Ekstrudaty zbożowe są wartościową paszą dla zwierząt. Dzięki obróbce mechaniczno-termicznej są łatwiej przyswajane niż inne pasze. Na dodatek podwyższona temperatura procesu eliminuje z pokarmu zwierzęcego niepożądane substancje, dezaktywuje czynniki antyżywieniowe, takie jak inhibitory trypsyny, chymotrypsyny, lektyny, fenolany i hemoglutyniny oraz zwiększa strawność białka i skrobi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana