Artykuł sponsorowany

Na czym polega działanie ekstruderów do zbóż?

Na czym polega działanie ekstruderów do zbóż?

Stosowanie wydajnych pasz jest w nowoczesnej hodowli zwierząt podstawowym warunkiem sukcesu. Pozwala na osiąganie dobrych wyników produkcyjnych, a jednocześnie zapewnia dobrostan zwierząt. Jedna z metod produkcji paszy polega na tłoczeniu ziaren zbóż.  Przeczytaj, jak wykorzystuje się tłoczenie przy wytwarzaniu pasz i na czym polega działanie ekstruderów?

Czym jest ekstruzja w rolnictwie?

Ekstruzja, czyli inaczej mówiąc tłoczenie, jest procesem wykorzystywanym w wielu dziedzinach. W rolnictwie stosowana jest do mechaniczno-termicznej obróbki nasion, zwłaszcza roślin strączkowych, oleistych i zbóż. Ekstruzja roślin strączkowych i zbóż wymaga wysokiej temperatury, dużego ciśnienia i udziału sił ścinających. Proces na skutek oddziaływań termomechanicznych zmienia cechy fizyczne i biochemiczne powstałych ekstrudatów. Dzięki temu można w znaczący sposób poprawić jakości i polepszyć walory produktu. Zwiększa to także możliwości zastosowań ekstrudatów w wielu technologiach żywieniowych zwierząt, a także w produkcji spożywczej. Jak można przeczytać na stronie internetowej dystrybutora maszyn do obróbki zbóż AgroFeedingTech z Poznania, ekstruzję soi oraz zbóż wykonuje się w celu uzyskania składników do produkcji pasz.

Produkcja pasz ekstrudowanych

Proces ekstruzji polega na przeciśnięciu nasion zbóż przez specjalną prasę, w której umieszczona jest matryca o niewielkich otworach. Ekstruder, czyli wytłaczarka do zboża i rośliny strączkowych ma prostą budowę. Głównym elementem konstrukcyjnym maszyny do ekstruzji jest korpus, składający się z modułowego cylindra, który połączony jest z koszem zasypowym. W komorze urządzenia pracuje ślimak, który napędzany jest przekładnią pasową, zasilaną silnikiem elektrycznym. W pierwszym etapie zboże z kosza zasypowego jest  przesuwane, mieszane, zagęszczane, ścinane i sprężane. Następnie surowiec jest upłynniany, uplastyczniany i obgotowywany. W końcowym etapie ekstruzji masa tłoczona jest pod dużym ciśnieniem przez otwory matrycy, znajdujące się w końcowej części cylindra. W trakcie  procesu surowiec poddawany zostaje działaniu wysokiego ciśnienia powyżej 20 MPa i temperaturze powyżej 100°C. Dzięki temu zyskuje ujednoliconą strukturę i wiele korzystnych cech.

Zalety ekstrudatów

Ekstrudaty zbożowe są wartościową paszą dla zwierząt. Dzięki obróbce mechaniczno-termicznej są łatwiej przyswajane niż inne pasze. Na dodatek podwyższona temperatura procesu eliminuje z pokarmu zwierzęcego niepożądane substancje, dezaktywuje czynniki antyżywieniowe, takie jak inhibitory trypsyny, chymotrypsyny, lektyny, fenolany i  hemoglutyniny oraz zwiększa strawność białka i skrobi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.