W jaki sposób działają krajalnice do wędlin?
Wyposażenie sklepu bądź firmy gastronomicznej ma ogromne znaczenie. Zarówno jakość obsługi i zadowolenie klientów, jak i komfort pracy osób w nich zatrudnionych w dużej mierze zależy właśnie od wyposażenia. Jednym z urządzeń, bez którego nie sposób wyobrazić sobie funkcjonowania punktu oferującego wędliny, sery czy pieczywo jest krajalnica. Jej działanie zależy od rodzaju wybranej krajalnicy, dlatego przybliżamy ich charakterystykę.
Zalety oraz działanie krajalnicy grawitacyjnej
Zasadniczo krajalnice pod względem działania można podzielić na trzy rodzaje: grawitacyjne, półautomatyczne oraz automatyczne. W krajalnicach grawitacyjnych, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje zasadę grawitacji. Dzięki nachylonym pod odpowiednim kątem podajnikom oraz nożom nie ma potrzeby dociskania do ostrza podczas krojenia. To z kolei pozwala na krojenie żywności bez konieczności użycia siły, a sam proces jest szybki, prosty oraz bezpieczny.
Spory zakres regulacji umożliwia ustawienie urządzenia tak, aby wygodnie porcjować żywność potrzeby. Grawitacyjne krajalnice do wędlin czy serów są łatwe w utrzymaniu czystości. Ponadto na rynku dostępne są zarówno urządzenia do użytku profesjonalnego, jak i użytku domowego, o zróżnicowanych wymiarach, mocy czy zabezpieczeniach. Sprawdzą się głównie w niewielkich sklepach spożywczych czy punktach gastronomicznych.
Zalety oraz działanie krajalnicy automatycznej i półautomatycznej
Pozostałe rodzaje krajalnic do wędlin to krajalnice półautomatyczne oraz automatyczne. Są to urządzenia profesjonalnego użytku, przeznaczone m.in. dla punktów żywienia zbiorowego, sklepów spożywczych i supermarketów, firm cateringowych czy dystrybutorów wędlin oraz serów. Krajalnica półautomatyczna, która charakteryzuje się dużo większą precyzją cięcia i szybkością sprawdzi się wszędzie tam, gdzie konieczne jest podniesienie jakości obsługi klientów.
Z kolei krajalnice automatyczne to już nowoczesne urządzenia oferowane przez wyspecjalizowane firmy, takie jak Iglootechnika. Urządzenia te pozwalają na krojenie żywności praktycznie bez udziału człowieka. Krajalnice automatyczne pracują zgodnie z zadanymi przez pracownika parametrami, jak grubość plastrów i ich ilość czy wysokość stosów, które krajalnice samodzielnie układają. Zawarty w krajalnicy silnik odpowiada za napęd urządzenia oraz za jego wyłączenie po zakończeniu pracy. Co więcej, szereg tego typu urządzeń wyposażonych jest w mechanizmy czyszczące, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu potrzebnego na utrzymanie należytej higieny w miejscu pracy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana