Właściwości i zastosowania spożywczych środków myjących
Przemysł spożywczy od lat ma ogromne znaczenie w życiu człowieka. Dzięki niemu konsumenci mogą zapatrywać się w swoje ulubione produkty. Kluczową rolę w tym przypadku odgrywają środki wykorzystywane do mycia elementów, które mają bezpośredni kontakt z żywnością. Muszą one spełniać restrykcyjne normy. Tylko wtedy mogą stosować je firmy produkujące żywność. Sprawdź, co dokładnie wyróżnia spożywcze środki myjące.
Czystość w przemyśle spożywczym – to podstawa
Kluczową kwestią w prawidłowo funkcjonującym przedsiębiorstwie specjalizującym się w przemyśle spożywczym jest utrzymanie czystości. Jak podkreślają specjaliści – mycie oraz dezynfekcja to jedne z najważniejszych kwestii. To dzięki zastosowaniu odpowiednich środków możliwe jest produkowanie bezpiecznych dla zdrowia konsumentów produktów. Wykorzystanie niebezpiecznych preparatów o nieznanym składzie jest niedozwolone. Dodatkowo specjaliści, tacy jak firma Chester Molecular, zauważają, że nawet przy stosowaniu zalecanych środków bardzo ważne jest przestrzeganie ich dawkowania oraz sposobu, w jaki się je wykorzystuje.
Sam proces czyszczenia nie gwarantuje całkowitego odkażenia powierzchni czy sprzętu. Przez specjalistów traktowany jest jako jeden z etapów dezynfekcji. To również dzięki niemu, zakłady produkujące żywność wytwarzają znacznie mniej odpadów powstających na skutek psucia się żywności.
Jak wygląda utrzymanie czystości w firmach produkujących żywność?
Żeby utrzymać właściwy poziom czystości, przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją żywności muszą stosować odpowiednie środki. Ich zadaniem jest usunięcie wszelkich zanieczyszczeń. Dodatkowo muszą one być bezpieczne dla zdrowia ludzi. Środki myjące bardzo często wykorzystuje się na elementach, które mają bezpośredni kontakt z żywnością. Dobrze, aby były one nisko pieniące, bezzapachowe i miały właściwe pH. Charakteryzują się także tym, że są biodegradowalne, więc dodatkowo bezpieczne dla środowiska.
Warto również zauważyć, że oprócz standardowej procedury mycia ręcznego, branża może zastosować również szereg najnowszych rozwiązań technologicznych. Zalicza się do nich między innymi czyszczenie z wykorzystaniem:
- dużego ciśnienia oraz pary,
- suchego lodu,
- systemu CIP, czyli Cleaning In Place,
- systemu WIP, czyli Washing In Place.
Wybierając środki czyszczące dla zakładów spożywczych, kluczowe będzie znalezienie rzetelnego dostawcy. Wówczas można mieć pewność, że preparaty przeznaczone do mycia powierzchni, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, będą bezpieczne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana