Artykuł sponsorowany

Zastosowanie rolniczych łyżek z frezem

Zastosowanie rolniczych łyżek z frezem

Rolnictwo jest podstawowym obszarem gospodarki, który zapewnia ludziom najważniejsze produkty spożywcze. Dążąc do usprawnienia wszystkich procesów jakie przeprowadzane są w tym sektorze, od lat powstają nowe i funkcjonalne urządzenia oraz elementy wyposażenia, które zarówno przyspieszają, jak i ułatwiają całą produkcję. Poza podstawowymi maszynami, jak np. traktor czy kombajn, powstały dodatkowe elementy, takie jak łyżki z frezem.

Głównym zadaniem łyżek z frezem jest pobieranie z pryzmy kiszonki z kukurydzy i traw. W trakcie pobierania łyżka umieszczona jest na ziemi, a opuszczane z regulowaną prędkością ramię z rotorem pobiera kiszonkę z kukurydzy lub trawy do łyżki, pozostawiając równą ścianę pryzmy. Jest to szczególnie ważny aspekt, ponieważ produkt odcięty w ten sposób nie będzie ulegał dodatkowemu napowietrzeniu, grzaniu lub gniciu – dodaje producent łyżek z frezem z firmy Świt-Rol.

Producenci oferują łyżki z frezem, które poza pobieraniem kiszonki z kukurydzy lub traw, posiadają również system mieszania pokarmu oraz dystrybucji, która odbywa się dzięki zamontowanym po bokach łyżki klapom.

Działanie i montaż rolniczej łyżki z frezem

Rolnicze łyżki z frezem są doskonałą alternatywą dla rolników, którzy nie posiadają wozu paszowego. To klasyczne szufle wyposażone w obrotowy frez, który podczas pracy, opuszcza się za pomocą hydraulicznego napędu. Posiadają elektryczne sterowanie, które umieszczone jest w kabinie. Można je zamontować na wysięgniku ładowarek samobieżnych oraz w ciągnikach, które posiadają trzypunktowy układ zawieszania – TUZ.

Dlaczego właściwe zabezpieczenie i pobieranie kiszonki jest tak ważne?

Kiszonki z kukurydzy lub traw to całoroczne pożywienie dla bydła mlecznego i opasowego. Złe gospodarowanie oraz nieodpowiednie pobieranie kiszonki może prowadzić do obniżenia jej wartości odżywczej. Straty kiszonki to dodatkowe koszty dla rolnika oraz braki w niezbędnej do prawidłowego metabolizmu zwierząt, energii i białka, co przekłada się na generowanie mniejszej ilości mleka.

Aby utrzymać kiszonkę w dobrej postaci przez kilka miesięcy, należy ją regularnie kontrolować, najlepiej codziennie. Bardzo istotne jest zabezpieczenie. Wszelkie dziury oraz długotrwałe odkrycie kiszonki, będzie powodowało tworzenie się flory bakteryjnej oraz grzybów. Podczas wybierania istotne jest, aby nie wyszarpywać kiszonki, a odcinać ją. Ściana powinna być gładka. Dzięki temu spowolni się proces gnicia i dodatkowego napowietrzenia.

Poza regularną kontrolą i łataniu dziur za pomocą taśm, warto stosować odpowiednie siatki ochronne, preparaty oraz specjalistyczne urządzenia, które będą w właściwy sposób odcinać kiszonkę, np. łyżki z frezem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.